Witajcie,
dziś kolejny przepis na świąteczne wypieki. Za oknami mróz,
dlatego też przyjemnie jest spędzić trochę czasu w ciepłej, aromatycznej
kuchni. Tym razem przygotowałyśmy dla Was ciasteczka
migdałowo-cytrynowe. Podczas ich pieczenia w całym domu roznosi się
przyjemny, świąteczny zapach migdałów i cytrusów. Ciasteczka są
przyjemnie chrupkie i bardzo delikatne. Można je przechowywać przez
dłuższy czas w zamkniętym pojemniku. Przepis pochodzi z gazety "Wysokie obcasy".
Składniki (na ok.50-60 sztuk):
200g mąki pszennej
125g miękkiego masła
125g cukru
60g mielonych migdałów (mogą też być pokrojone w kostkę)
2 żółtka
skórka starta z jednej cytryny
łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu cytrynowego i migdałowego
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 180ºC.
2. Masło z cukrem zmiksuj na jasną puszystą masę.
3. Dodawaj po jednym żółtku, następnie wsyp migdały, mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Na koniec dodaj po kilka kropel aromatów i dokładnie wymieszaj.
4. Nakładaj ciasto w odstępach ok 2,5 cm, na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
5. Piecz około 15-20 minut, aż ciastka będą złociste (tak jak na zdjęciu).
Nasze oceny:
Basia: Bardzo smaczne i chrupiące ciasteczka, ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, dlatego możecie przygotować ich podwójną porcję:) Moja ocena: 9/10.
Julka: To moje ulubione świąteczne ciasteczka. Migdały zawsze kojarzyły mi się z zimowymi przekąskami. Polecam! :) Moja ocena: 10/10.
Bierzemy udział a akcjach:
Jadłam i są WYŚMIENITE! :) Ale widzę, że macie super layout. I te słodkie śnieżynki!! <3
OdpowiedzUsuńDziękujemy:) U nas na blogu też zagościła zima:)
OdpowiedzUsuń